nedjelja, 14. listopada 2018.

Svjećice


Prema originalnim korisničkim uputama za naše Virago motocikle trebali bismo koristiti svjećice japanskog proizođača NGK: tip BP7ES za Virago od xv400 do xv1100 - to su svjećice bez u sebi ugrađenog otpora (zamjenske su DENSO W22EP-U).

Svjećica NGK BP7ES (xv400 - xv1100) - Φ 14 mm
Svjećica NGK C6HSA (xv125 - xv250) - Φ 10 mm

Iste takve svjećice s otporom imaju oznaku BPR7ES (naravno "R" u oznaci stoji za RESISTOR - otpor). Taj otpor dodatno ugrađen u svjećice prvenstveno služi za uklanjanje radijske interferencije (ometanje i šum radio-prijamnika). Kako mi na svojim motociklima nemamo radio kojemu bi iskrenje svjećice smetalo, tako nam taj dodatni otpor nije potreban. Štoviše, postojeći Virago konektori za svjećicu (lulice) u sebi već imaju ugrađen keramički otpor od nekih 5 kΩ tako da još dodatni otpor u svjećicama nije potreban. Kada bi se koristili konektori bez tog otpora, onda bi imalo smisla koristiti svjećice s unutarnjim otporom.
DENSO W22EP-U

Ako bi se u Virago upotrijebile svjećice NGK BPR7ES (dakle s unutarnjim otporom) to bi također radilo. Dodatni otpor od strane same svjećice u električnom krugu za paljenje smanjuje napon na dijelu svjećice za iskrenje, no kako je ukupan napon iz indukcijskih svitaka prilično velik (oko 15 kV) to ne znači da ne bi došlo do stvaranja iskre. Iskra nastaje i u tom slučaju, ali je nešto manja, no zato duže traje. U određenim slučajevima to čak može biti i poželjno. Npr. ako se želi podesiti motor da radi s nešto siromašnijom gorivom smjesom (više zraka manje benzina) tada je duža iskra povoljnija za kompletno sagorjevanje takve smjese.

Prema Haynes servisnoj knjizi otpor lulice:
  • xv500 i xv535 model - 10 kΩ
  • xv700 - xv1100 modeli - 5 kΩ
  • TR1 model - 7 kΩ

YICS

Japanci su čak i eksperimentirali s tim konceptom u periodu 1981-1986 na nekim svojim modelima - tzv. sustav nazvan YICS (Yamaha Induction Control System). Yamaha je npr. kod modela XJ700 (1985. god) upotrijebila 10 kΩ otpor u konektoru + svjećica s 5 kΩ unutarnjim otporom kako bi postigla taj efekt.

Yamaha XZ550 - rasplinjač s YICS sustavom

Tumačenje oznaka na NGK svjećicama

NGK (BP7ES)

B --> Thread diameter = 14 mm
P --> Construction = Projected Insulator Type
(K) --> Construction = Hex size 5/8 in, projected tip
(R) --> Construction = Resistor Type
7 --> Heat Rating Number = 2 Hot -> Cold
E --> Thread Reach = 12.7 mm
S --> Firing End Construction = Standard 2.6 mm diameter center electrode
(VX) --> Firing End Construction = High performance platinum
(K) --> Firing End Construction = 2 ground electrodes
(N) --> Firing End Construction = Special side electrode
(-11) --> Gap Width = 1.1 mm (0.044 in)

Nema komentara:

Objavi komentar