srijeda, 3. listopada 2018.

Čišćenje rasplinjača


xv535 Virago - Mikuni BDS34

Prikaz rastavljanja, čišćenja i sastavljanja rasplinjača Mikuni BDS34 za Yamaha xv535 Virago. Mikuni BDS34 je tzv. downdraft rasplinjač jer mu zrak dolazi odozgo.

Rastavljanje bloka - za čišćenje raplinjača nije ih nužno razdvajati iz bloka, ali i može se

Kompletno rastavljen rasplinjač u najsitnije dijelove - razdvojen blok na zasebne rasplinjače

Dijelovi sklopa čoka
Dijelovi sklopa raspršivača

Sklop raspršivača smjese ima mlaznicu pilota (eng. pilot jet) (4G0-14142-35-A0) s rupicom #35. Tu je glavna mlaznica (eng. main jet) koja se razlikuje za prednji (#135) i stražnji (#137.5) rasplinjač. Mlaznica igle (eng. needle jet) ima Mikuni oznaku 548#Y-0.

Velika membrana (dijametar = 72 mm), povratna opruga i igla s pripadajućim dijelovima

Igla rasplinjača (eng. jet needle) različita je za prednji (5DZ9) i stražnji (5DZ10) rasplinjač. Dužina igle je jednaka 51,6 mm, ali su profili konusa igala različiti jer se za tražnji rasplinjač zbog njegove stražnje pozicije i veće potrebe hlađenja mora osigurati bogatija smjesa.

Mala membrana i povratna opruga sklopa za obogaćivanje smjese

Sklop za obogaćivanje smjese ima malu membranu i povratnu oprugu i služi za dodatno obogaćivanje smjese u slučaju naglog usporavanja motocikla (kad nastaje veliki podtlak zbog kojega bi smjesa u CV rasplinjaču bila jako slaba) kako ne bi došlo do stražnjeg pucanja (eng. backfiring) u ispušnim granama. Kapica male membrane zatvara s 3 vijka M5×10mm (98589-05010-00-00).

Čišćenje pojedinih dijelova interdentalnom četkicom

Sastavljeni rasplinjač u blok s ručicom za čok


Upozorenje: kod rastavljanja rasplinjača treba imati na umu da prednji i stražnji rasplinjač u bloku nisu posve identični po svim svojim komponentama. Naime, zbog različite mogućnosti hlađenja cilindara zbog njihove pozicije u V-twin konfiguraciji, prednji i stražnji rasplinjači imaju različite igle i glavne mlaznice. Ostali dijelovi među rasplinjačima (raspršivač, pilot mlaznica goriva, pilot mlaznica zraka) su jednaki.


xv750 Virago - Mikuni BST40

xv530 Virago - Mikuni BDS34

1 komentar:

  1. Kako u YouTube videu kaže, kod rastavljanja i sastavljanja Mikuni rasplinjača ne treba koristiti Philips odvijače nego J.I.S (Japanese Industial Standard) odvijače kako se ne bi vijci rasplinjača izglodali.

    OdgovoriIzbriši