srijeda, 3. listopada 2018.

Razina goriva u rasplinjaču

Za ispravan rad rasplinjača vrlo je bitna dosegnuta razina goriva u njegovom spremniku. Tijek goriva iz spremnika rasplinjača prema gore do cijevi za raspršivanje ne ovisi samo o nastalom podtlaku u Venturijevoj cijevi i veličini mlaznica nego i o razini goriva u spremniku rasplinjača. Yamaha je propisala na kojoj razini mora biti razina kada plovak treba zatvoriti dotok goriva u spremnik rasplinjača, a to je kod xv535 od 13,5 mm do 14,5 mm ispod horizontalne oznake na poklopcu rasplinjača.

Metoda s prozirnim crijevom

Razina se može odrediti tako da se na ispušni ventilić spremnika rasplinjača (eng. drain plug) spoji prozirno crijevo (unutarnji promjer 6 mm), zatim se vijkom za ispust goriva pusti gorivo iz spremnika rasplinjača u crijevo i s podignutim crijevom se gleda do koje visine je gorivo doseglo. To je ujedno i razina goriva u spremniku rasplinjača. Ta razina mora biti 14 mm ispod horizontalne oznake na poklopcu. (eng. clear hose method)

Razina goriva u spremniku xv535 rasplinjača mora biti oko 14 mm
ispod horizontalne oznake na poklopcu rasplinjača

Ako razina goriva u spremniku rasplinjača nije na ovoj visini, rasplinjač se mora rastaviti (ne mora se cijeli rasplinjač skidati s okvira motocikla već je dovoljno skinuti prikazani bočni poklopac) malo svinuti pero na plovku, ovisno o tome je li razina previsoka ili preniska, staviti plovak natrag ispod ventila, vratiti bočni poklopac i ponovo napraviti provjeru razine sve dok se ne postigne propisana razina.

Nema komentara:

Objavi komentar