srijeda, 3. listopada 2018.

Žmigavci


Sklop za žmigavce FE246BH

Kao i na brojnim drugim ne-Virago modelima Yamahinih motocikala (a i drugih proizvođača), tako žmigavcima na manjim modelima Yamaha Virago motocikla xv125 i xv250 upravlja sklop FE246BH (3GM-83350-01-00) prethodne verzije su bile 3DM-83350-00-00 i 3DM-83350-01-00:
sklop žmigavaca FE246BH
3GM-83350-01-00


Sklop za žmigavce 41R-71

Također, kao i na mnogim drugim Yamahinim ne-Virago motociklima (a i drugih proizvođača), žmigavcima na jačim modelima Virago motocikla xv500, xv535, xv700, xv750, xv1000, xv1100 upravlja elektronički sklop 41R-71 japanske tvrtke DENSO (41R-83350-71-00). Kako na sklopu piše, daje 85 c/m (žmiganja u minuti), podržava uključivanje dvije žarulje žmigavaca 2×27W plus mala indikatorska lampica od 3,4W.

Isti ti sklopovi koriste se za žmigavce od početka do kraja proizvodnje Virago modela motocikla.

sklop žmigavaca 41R-71
41R-83350-71-00
konektori sklopa i boje spojenih žica

B = black (crna) = negativna elektroda (-)
R = red (crvena) = pozitivna elektroda (+)
BrW = brown (smeđa) - žmigavci
YR = YellowRed (žuto-crvena) - žmigavci
WG = WhiteGreen (bijelo-zelena)
Ovaj sklop zapravo se sastoji od dva dijela. Lijevi dio (četiri konektora) je tzv. cut-off relay. To je predrelay glavnog i najvećeg relaya starter motora. Desni dio (četiri konektora) je elektronički sklop žmigavca koji određuje žmiganje svjetala pokazivača smjera. Srednji konektor je masa.

41R-71 sklop iznutra
Rad sustava žmigavaca ovisi o unutarnjem otporu žarulja žmigavaca i ovaj sklop namijenjen je za žarulje žmigavaca sa žarnom niti. Što je otpor koje imaju žarulje manji to je žmiganje sporije! Žarulje žmigavaca jednog smjera su spojene međusobno paralelno. Ako jedna od žarulja pregori, otpor se u krugu udvostručuje (paralelni strujni krug) pa žmiganje postaje dvostruko brže!

LED žarulje imaju veliki otpor pa je žmiganje (s ovim sklopom) užasno brzo - toliko brzo da se ni ne primjećuje da žmiganje kao takvo postoji nego se čini da su LED žaruljice stalno upaljene. Rješenje toga je da se koristi ili poseban sklop žmigavaca namijenjen radu s LED žaruljicama ili da se paralelno s LED žaruljicama spoji otpor koji će smanjiti otpor u strujnom krugu dati efekt žmiganja.



Automatsko isključivanje žmigavaca

Veći Yamahini Virago modeli imaju funkcionalnost da sami zaustavljaju rad žmigavca nakon određenog vremena (oko 15 sekundi) ili nakon određenog pređenog puta (oko 150 metara) - što prije se desi od toga (eng. flasher auto-cancellation functionality). Dakle, ako uključite žmigavce i zaboravite ih isključiti, Virago će ih sam isključiti nakon 15 sekundi njihovog rada ili 150 metara pređenog puta. Ovo funkcionira samo ako je motocikl u kretanju (i ako mjenjač brzina nije u neutralnom položaju). Ako motocikl stoji, ta funkcionalnost ne radi i žmigavci će nastaviti žmigati.

Vrijeme proteka rada žmigavca određen je samim sklopom žmigavca 41R-71 dok informaciju o pređenom putu prema kojemu treba isključiti žmigavce ovaj sklop dobiva od tzv. sklopke s perima (eng. reed switch) kroz bijelo zelenu (WG) žicu (vidi shemu konektora sklopa žmigavaca).

Prekidač s perima (eng. reed switch) je jedna mala magnetska sklopka koja se nalazi u kućištu mjerača brzine tj. odometra. Ta sklopka sastoji se od dva metalna pera (jezička) koja se spoje i uključe sklopku kad se pored njih nađe magnet. Na brojaču pređenog puta u mjeraču nalazi se mali rotacioni magnet koji se kod kretanja motocikla okreće i prolazi pored sklopke s perima čime ga uključuje i tako se indirektno mjeri pređen put i ta se informacija šalje sklopu žmigavca koji onda nakon predefiniranog pređenog puta automatski isključuje žmigavce (naravno, ako ih vozač ne isključi sam prije toga).

Rotacioni magnet koji uključuje reed sklopku
Reed sklopka koja mjeri pređenu udaljenost

Nema komentara:

Objavi komentar